Geschiedenis

Het begin

De geschiedenis van Zwemvereniging Sassenheim start in 1964 door de vorming van een comité. Op 2 maart 1965 was de oprichting van een zwemvereniging in Sassenheim een feit. Het doel van deze zwemvereniging: het zwemonderricht en zwemsport in onze gemeente bevorderen. Daaronder ook gerekend het met kracht streven naar het openen van de beste mogelijkheden daartoe. Met een groots waterfestijn presenteerde de zwemvereniging zich op 19 juni 1965 aan het publiek. De zwemactiviteiten vonden in de zomer plaats in het oude zwembad aan het eind van de Willem Warnaarlaan. In de wintermaanden werd uitgeweken naar overdekte baden in de wijde omgeving. Jarenlang bracht een bus onze leden vanaf de Hortus naar diverse zwembaden in de omgeving.

Zwembad Wasbeek

Het jarenlange lobbywerk voor een verwarmd zwembad in Sassenheim werd beloond met de officiële opening van Zwembad Wasbeek op 5 augustus 1972. Maar in 1973 bleek het zo vurig gewenste overdekte instructiebad helaas niet te komen.

Na 18 jaar, op 15 september 1990, sloot het buitenzwembad Wasbeek alweer. Maar dat gebeurde met een lach en een traan. Nooit meer een zwemavondvierdaagse, schoolzwemkampioenschap, clubkampioenschap, waterpolotoernooi in de buitenlucht. Daar kregen we wel wat moois voor terug. In 1992 beschikten we dan eindelijk over een overdekt zwembad in Sassenheim. Een hoogtepunt in onze geschiedenis. De Wasbeek is een prachtig zwembad, waar we tot de dag van vandaag met veel plezier gebruik van maken.

Jeugdcommissie

In 1972 richtte Zwemvereniging Sassenheim de jeugdcommissie op. De commissie organiseerde toen al zomerkampen, dauwtrappen, klaverjastoernooien, feestavonden, totemroof, paaseieren zoeken, knutsel- en pannenkoekenmiddagen, etc. De activiteiten georganiseerd door de jeugdcommissie zijn van 1972 tot heden roemrijk en zorgen voor verbinding met leden op het droge.

Waterpolo

Vanaf 1972 begon de zwemvereniging met waterpolo, maar dat ging niet zomaar. Het duurde tot 7 oktober 1977 voordat de eerste competitiewedstrijd gespeeld werd in ‘thuisbad’ het Kokkerbad in Noordwijkerhout. In het seizoen 1981/1982 neemt voor het eerst een damesteam deel aan de competitie. De heren promoveerden dat jaar naar de eerste klasse district. In het seizoen 1985/1986 is het ook de beurt aan het ‘guppenteam’ om deel te nemen aan de waterpolocompetitie.

Jubileumactiviteiten

Jubilea vieren we ‘groots’ binnen de vereniging. Zo organiseerden we tijdens het 15-jarig bestaan de ‘sportverbroedering’ waarin diverse sportverenigingen uit Sassenheim onderling de strijd aangingen.

Bij het 20-jarig bestaan in 1985 organiseerde de vereniging een mini-triatlon in Sassenheim. Op dat moment een opkomende sport en als één van de eerste triatlons in de streek was het meteen een succes. In totaal hebben we elf keer een triatlon georganiseerd.

In 1990 vierden we ons 25-jarig jubileum op Papendal. Een nieuwe traditie is geboren: het jubileumweekend. In 2015 hebben we de vijfde editie van het jubileumweekend gevierd. In dat jaar zwommen we ook met 50 zwemmers van het oude zwembad aan de Willem Warnaarlaan over de Kagerplassen naar zwembad de Wasbeek. Een voorloper van de Sassenheim City Swim die we vanaf 2016 organiseren. Komende jaren hopen we meer jubilea te vieren om geschiedenis te schrijven!

WIL JE OOK BIJ ONS KOMEN ZWEMMEN?

ZWEMVERENIGINGSASSENHEIM

Wij zijn een gezellige vereniging, waarin zwemmen en waterpolo hecht met elkaar verbonden is.