HomeVerenigingGeschiedenis

Het begin

In 1964 is er een comité gevormd om te komen tot oprichting van een zwemvereniging in Sassenheim. Op 2 maart 1965 was de oprichting een feit. De zwemvereniging kreeg als doel het zwemonderricht en zwemsport in onze gemeente te bevorderen, daaronder ook gerekend het met kracht streven naar het openen van de beste mogelijkheden daartoe. Op 19 juni 1965 presenteerde de zwemvereniging zich aan het publiek met een groots waterfestijn. De zwemactiviteiten vonden in de zomer plaats in het oude zwembad aan het eind van de Willem Warnaarlaan. In de wintermaanden werd uitgeweken naar overdekte baden in de wijde omgeving. Jarenlang vertrok er een bus vanaf de Hortus om onze leden naar diverse zwembaden in de omgeving te brengen.

Zwembad Wasbeek

Het jarenlange lobbywerk voor een verwarmd zwembad in Sassenheim werd beloond met de officiële opening van Zwembad Wasbeek op 5 augustus 1972. In 1973 blijkt het zo vurig gewenste overdekte instructiebad er helaas niet te komen.

Na 18 jaar, op 15 september 1990, sluit het buitenzwembad Wasbeek alweer. Dat doen we met een lach en een traan. Nooit meer een zwemavondvierdaagse, schoolzwemkampioenschap, clubkampioenschap, waterpolotoernooi in de buitenlucht. Daar krijgen we wel wat moois voor terug, want in 1992 beschikken we dan eindelijk over een overdekt zwembad in Sassenheim. Een hoogtepunt in onze geschiedenis. De Wasbeek is een prachtig zwembad, waar we tot de dag van vandaag met veel plezier gebruik van maken.

Jeugdcommissie

In 1972 werd de jeugdcommissie opgericht. Zomerkampen, dauwtrappen, klaverjassen, feestavonden, totemroof, paaseieren zoeken, knutsel- en pannenkoekenmiddagen etc. De activiteiten georganiseerd door de JC van 1972 tot heden zijn roemrijk en zorgen voor verbinding op het droge.

Waterpolo

Vanaf 1972 wordt er ook gesproken over het starten met waterpolo, dat ging echter niet zomaar. Het duurde tot 7 oktober 1977 voordat de eerste competitiewedstrijd gespeeld werd in ‘thuisbad’ het Kokkerbad in Noordwijkerhout. In het seizoen 1981/1982 neemt voor het eerst een damesteam deel aan de competitie. De heren promoveren dat jaar naar de eerste klasse district. In het seizoen 1985/1986 is het ook de beurt aan het ‘guppenteam’ om deel te nemen aan de waterpolocompetitie.

Jubileumactiviteiten

Jubilea worden ‘groots’ gevierd binnen de vereniging. Zo organiseerde we tijdens het 15 jarig bestaan de ‘sportverbroedering’ waarin diverse sportverenigingen uit Sassenheim onderling de strijd aangingen.

Bij het 20-jarig bestaan van de vereniging in 1985 wordt er een mini triatlon georganiseerd in Sassenheim. Op dat moment een opkomende sport en als één van de eerste triatlons in de streek was het meteen een succes. In totaal hebben we 11 keer een triatlon georganiseerd.

In 1990 vieren we ons 25-jarig jubileum op Papendal. Een nieuwe ‘traditie’ is geboren: het jubileumweekend. In 2015 hebben we de vijfde editie van het jubileumweekend gevierd. In dat jaar zwommen we ook met 50 zwemmers van het oude zwembad aan de Willem Warnaarlaan, over de kagerplassen, naar zwembad Wasbeek. Een voorloper van de Sassenheim City Swim, die we vanaf 2016 organiseren.

WIL JE OOK BIJ ONS KOMEN ZWEMMEN?

ZWEMVERENIGINGSASSENHEIM

Wij zijn een gezellige vereniging, waarin zwemmen en waterpolo hecht met elkaar verbonden is.